University’s multi-million pound research hub marks next step for West End campus

By Ian Marland at

These are the latest images showing how the University of Glasgow’s new £40 million research hub will look.

The modern building is part of the university’s massive masterplan for its Gilmorehill site in the West End.

Glasgow University research hub

Modern: how the new £40m research hub will look. Image credit: HOK Architects

The university has just submitted an application for permission in principle for the hub.

It will be the first permanent building on the redeveloped site of the former Western Infirmary.

Some £775 million to £1 billion is being spent by the university on its new campus over the next 10 years.

It makes the project one of the biggest construction schemes in Scotland – dwarfing the £360m construction around Glasgow’s Commonwealth Games.

A new teaching hub is already being built on a cleared site on University Avenue that used to be home to the university’s mathematics and statistics building.

Glasgow City Council gave planning permission in principle to the University campus masterplan last February.

The University says the massive investment will create world-class teaching, learning and research facilities for students and staff.

Glasgow University and research hub

Newlook: the hub will be the first building on the former Western Infirmary site. Image credit: HOK Architects

The development will also transform the West End of the city.

The University says the new campus will bring significant community, economic, environmental and cultural benefits.

It also says it will create 2,000 to 3,000 new jobs over the next 10 years.

A university spokeswoman said: “We are very pleased to have reached this latest stage in our campus development programme which we believe will be a major economic driver for the city and for Scotland, as well as underpinning the University’s world-leading position.

“This application covers a number of elements, including the construction of the first permanent building on the former Western infirmary site – a Research Hub.

“The hub will sit at the heart of the Western site, forming the western boundary of a new university square.

“The ground floor, with an internal pedestrian link between Elder Chapel Place and the new square, is designed as a place for a wide range of people – from the University and the local community – to come together and spend time.

“The design approach has been to locate active spaces such as a café and exhibition space at ground level and provide maximum transparency in and through the building linking to adjacent outdoor public spaces.”

Designed by HOK Architects, the 17,000sq/m project will provide a state-of-the-art facility for the university’s researchers to investigate significant global challenges including energy demand and waste management.