Good health … how Byres Road will look from The Hill as work starts on £50m hub

By Ellen Thomson at

Work has begun on the Unversity of Glasgow’s £50m Institute of Health and Wellbeing.

The title image shows how the building will look from The Hill bar on Byres Road two years from now.

Artist impression of the building

How The Clarice Pears Building will look from a new public approach off Dumbarton Road

The Clarice Pears Building is the third major complex to take shape on the university’s new campus, and will bring together staff at 10 different sites across the city.

Designed by Atkins, construction is due to complete in summer 2021.

The new complex will help the Institute prevent ill-health and reduce health inequalities.

‘Accessible’

The ground floor will be publicly accessible and dedicated to knowledge exchange and widening participation.

Professor Jill Pell is director of the Institute of Health & Wellbeing.

She said the Clarice Pears Building would be an exciting facility.

Bullding

A view of the Clarice Pears Building from Byres Road with University Place running left

“This will be a landmark building, revolutionising the study of health and wellbeing at Glasgow and positively influencing our impact on the city of Glasgow, Scotland and the world.

“It will bring academics and support staff together under one roof, supporting world-changing research, while allowing us to expand our knowledge exchange and stakeholder activities, maximising how our work translates into policy and practice.”

‘Welcome’

Professor Sir Anton Muscatelli, principal and vice-chancellor of the University of Glasgow said: “This is a very welcome moment for the Institute of Health & Wellbeing and the University of Glasgow.

“This project creates the facilities which will underline our status as a leading institution in the study of health and wellbeing, improving health and tackling inequalities in Scotland and around the world.”

Work starts

Pictured (left to right) Prof Jill Pell, Neil McLean (Atkins), Prof Sir Anton Muscatelli

Architect David Ross from designers Atkins, said: “It has been a pleasure working with the Institute over the last two years to realise their ambitions for their new building.

“The building will allow the Institute to build on the excellent work they already do by providing a new working environment that will support wider collaboration and public engagement.”

The building was named, following a £5 million donation from the Pears Foundation.